Una novel·la negra molt israeliana


Por

Aquesta vegada parlaré d’un llibre que us recomano amb entusiasme. A mi, certament, m’ha embriagat. M’he adormit amb la companyia d’aquest llibre i d’aquesta història, i m’he despertant pensant en l’Ofer, en l’Abraham Abraham, en el Zeev Avni i amb tots els altres personatges que hi desfilen. Es tracta de “Cas Obert”, una novel·la negra, la primera de l’autor israelià Dror Mishani.

2014-06-19 portada

El llibre ens situa d’entrada dins del despatx de l’inspector de la policia israeliana Abraham Abraham. Una dona, una mare que sembla molt angoixada, acaba de presentar-se a la comissaria per comunicar que l’Ofer, el seu fill de 16 anys, ha desaparegut. Va sortir ahir al matí cap a l’escola i no en va tornar.

El comissari Abraham Abraham, però, no sembla gens angoixat. Es pren el cas amb una calma gairebé indolent i recomana a la mare que esperi i intenti localitzar ella mateixa el seu fill trucant els amics i companys d’escola de l’Ofer. No cal que es prengui les coses tan a pit, doncs no és per casualitat que a Israel no s’escriguin grans novel·les de detectius. Hi ha una raó ben clara per la qual no s’escriuen aquesta mena de novel·les a Israel i és que aquí, la gent no desapareix. A Israel, no hi ha misteris.

Així queden les coses. Però tan bon punt la mare ha sortit per la porta de la comissaria, a l’inspector el rosega la mala consciència pel fet d’haver-la acomiadat d’una forma tan negligent i tan poc professional, un remordiment que no li donarà treva al llarg de tota la investigació, que es perllongarà durant dies sense obtenir cap noticia ni cap rastre del jove desaparegut.

Intercalats amb aquests capítols on el paper protagonista el pren l’inspector Abraham, n’hi ha uns altres que venen protagonitzats per en Zeev Avni, un veí mig sonat de la família del noi desaparegut, que va ser professor particular d’anglès de l’Ofer, i que afirma que entre ell i el seu alumne es va crear una relació especial d’apreci i comprensió mútues. Cal afegir també, que en Zeev és un escriptor frustrat per a qui la desaparició del jove s’ha convertit en el leitmotiv i l’impuls necessari que, n’està convençut, farà sortir a la llum el gran escriptor que duu per dins.

Així és com Dror Mishani va creant una trama d’una gran tensió emocional que va en augment i que no es perd ni un moment fins al seu desenllaç al final de la novel·la.

Però és que a banda d’això, a banda de ser una novel·la negra excepcional, té la peculiaritat de ser una novel·la molt israeliana. Tota ella fa gust d’Israel: l’acció s’ambienta principalment a Holon, una petita ciutat pròxima a Tel Aviv, els noms dels personatges i dels carrers són noms hebreus, les famílies són israelianes i, de la mà de l’Abraham Abraham, ens infiltrem a les seves cases, a les seves vides. Tenim així el privilegi de tastar les sufganiot de Khanukà, de conèixer els llibres de text que l’Ofer, com qualsevol altre noi israelià de la seva edat, duu a l’escola, i de saber quins programes de televisió mira l’inspector quan no fa d’inspector.

Dror Mishani va néixer a Tel Aviv l’any 1975, i treballa com a editor de literatura hebrea a l’editorial israeliana Keter. Aquesta és la seva primera novel•la, i sembla que té la intenció de publicar més casos per a l’inspector Abraham Abraham, un inspector que es fa molt pròxim al lector perquè, com veureu, es tracta d’una persona molt sensible i molt humana.

La novel·la ha estat publicada, de moment només en català, per l’editorial RBA-La Magrana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *