Toldot

TOLDOT, en hebreu, cròniques, és el nom que hem escollit pel nostre projecte empresarial. I és amb aquest esperit lliure i encuriosit que volem emprendre aquesta aventura. El nostre principal objectiu és compartir la fascinant història dels jueus catalans.

Toldot Barcelona és una empresa de serveis turístics, branca de la plataforma cultural jueva Mozaika, amb seu a la ciutat comtal. Oferim tours i experiències culturals de la Barcelona jueva (època medieval i segle XX).

Missió

– Promoure la innovació i la recuperació de la memòria col·lectiva del poble jueu a Catalunya.

– Hem de traspassar els murs del turisme de masses, amb la finalitat de crear un espai íntim i personalitzat on el visitant viurà una experiència nova, única i inoblidable.

– Impulsar el compromís amb la Cultura i la Història Jueva.

– Promoure les relacions entre la comunitat jueva i la resta de la societat catalana, contribuint a un major coneixement i comprensió de la cultura hebraica.

– Toldot, com membre fundacional d’aquesta Casa Gran de la cultura jueva, vol participar en el debat, discussió i reflexió al servei del llegat jueu català.

Visió

– Una empresa de serveis turístics que és al mateix temps un espai de recerca d’avantguarda.

– Una empresa personalitzada, eficaç i adaptable, que treballi amb eficiència, claredat, rigor i immediatesa i que s’adapti al context i a les necessitats del mercat, amb la finalitat de poder aconseguir de manera efectiva els resultats que persegueix, però sense perdre mai de vista el compromís amb si mateixa.

– Una empresa centrada en els reptes als quals s’enfronta Barcelona i el seu entorn urbà, que aprofiti la modernitat i la creativitat d’una ciutat oberta al món com a font d’inspiració per incidir en la transformació de l’espai públic.

Valors

– Més enllà de la producció i transmissió d’emoció i coneixement, volem associar la nostra identitat a un conjunt de valors imprescindibles que ens han de permetre millorar com a persones i consolidar-nos com una comunitat ètica diferenciada en un context competitiu.

– Per convertir-nos en elements actius i motors de canvi i d’innovació de la societat i contribuir així, amb creativitat, esperit crític, honestedat, proactivitat i llibertat d’acció.

– Tant des del punt de vista empresarial com des del punt de vista humà, per treballar, amb autoexigència i al màxim del nostre potencial.

Concepte:

La nostra proposta turística pretén donar un tomb al concepte de recorreguts a peu. Inspirant-nos en la flexibilitat de l’storytelling, volem aproximar-nos als espais històrics d’una manera ben diferent, a on el visitant connecti amb l’espai, la història i la gent que hi va viure.

Les nostres rutes són el resultat d’una investigació profunda en dues etapes ben diferents de la història dels jueus barcelonins: l’època medieval i la que tindrà lloc durant el segle XX. La primera ruta, la referent al call, s’endinsa en la història dels jueus barcelonins, explorant la vida quotidiana, les seves relacions dins i fora l’aljama, a través de documents, mapes medievals, poemes, responsas, amb el rigor com a bandera i l’emoció com a objectiu. El segon, el referent al s.XX, pretén rescatar la història dels primers anys de la CIB, Comunitat Israelita de Barcelona, des de la seva fundació, a la fi de 1918, fins a la inauguració de la nova seu en el número 44 del carrer Avenir, l’any 1954. El recorregut seguirà els passos de diversos protagonistes: Edmundo Metzger, immigrant suís assentat a Barcelona des de principis de segle XX, proclamat primer president; Samson Sobol, traductor i llibreter rus, natural de Magilov, un dels disset fundadors; la família Salpati, immigrants turcs procedents del sud de França; Enrique Talarewitz, immigrant turc, primer secretari, un altre dels fundadors; Manuel Mendelsohn, immigrant polonès; família Steinlauf, immigrantes originaris de Chelmiec, Polònia; Sazja Kindermann, àlies Alfredo Scheyer, immigrant polonès, espia soviètic; Caroline Bunjes, jueva holandesa, fotògrafa durant la Guerra Civil; Edmundo Grünebaum, president de la CIB durant la Guerra Civil, represaliado; Ronya Abraham, refugiada jueva de Letònia; Daura Poch, jove refugiada polonesa; Samuel Maytek, industrial polonès, directiu de la CIB a la fi dels anys 40, etc. El visitant viurà en carn pròpia els inicis de la primera comunitat jueva establerta a Espanya després de l’expulsió de 1492 tenint com a escenari la convulsa Barcelona de la primera meitat del segle XX. Aquesta una història completament desconeguda en el marc del turisme a la ciutat.

Inicialment, tenim la intenció de treballar amb rutes més enllà de Barcelona, explorant els calls de Catalunya, aprofundint en la rica i singular història dels jueus catalans.

També volem convidar als visitants, i això és molt important, a gaudir de la cuina jueva en una experiència íntima i privada. Una cuina que ens parla de la història d’un poble emigrant i divers, una cuina de cuines que integra per exemple: el cuscús amb taronja dels jueus del Marroc, el kibbeh dels sirians, les croquetes dels jueus de Birmania, els pastelikos de carn de Salònica o els kreplach de Polònia. Un viatge a través dels sentits des del voltant d’una taula, a on la cuinera compartirà les seves històries amb els visitants.