Perseguits i Salvats


Por and

 

Els següents enllaços contenen l’entrevista realitzada a Rosa Serra, coordinadora del programa de memòria històrica Perseguits i Salvats, de la Diputació de Barcelona.

El propòsit de Mozaika era conèixer l’origen, el present i futur del projecte que va aportar llum i reconeixement al bagatge personal de persones anònimes, de Jueus que van fugir de la persecució nazi, a travessant els Pirineus lleidatans, en condicions extremes, per arribar a un destí segur. Víctimes del més convuls període històric del s. XX., tots ells varen acabar enllaçant la història de Catalunya i Europa, per estendre’s al món sencer.

Fins que no es va desenvolupar el projecte, aquest periple estava limitat a ser la vivència personal dels seus protagonistes i descendents. Però els seus testimonis són el que forma l’autèntic i legítim teixit de la historia, la part més essencial i humana que no es pot destil·lar dels llibres de text. I el que realment ens transmeten la raó de la nostra existència.

Perseguits i Salvats de la Diputació de Barcelona va ser creat amb anterioritat del homònim Perseguits i Salvats de la Diputació de Lleida, projecte ja consolidat i en ple funcionament.

El nostre més profund agraïment a Rosa Serra per fer possible aquesta iniciativa i treballar-hi de forma tan entregada. Gràcies per oferir-nos aquesta interessant i emotiva entrevista.

I Antoni Moreno per la magnífica realització del documental Perseguits i Salvats, i tanmateix del present treball. Gràcies per reunir-nos i pel teu esperit col·laborador.

Barcelona, el 10 de novembre de 2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *