Nir Baram i la bona gent


Por and
Traducció: Cathy Engel-Marder i Cristina Garcia

Nir Baram és dels escriptors israelians de més fama dins i fora de les fronteres del seu país. Qualificat com el nou Dostoievski, és autor, entre altres obres, de Les Bones persones, novel·la que explora la conducta humana, des d’una visió postmodernista en un dels episodis més negres de la humanitat, com ho va ser la Segona Guerra Mundial. Probablement no s’havien ofert els fets des d’una òptica tan diferent,  a la que els lectors estem acostumats, des de la publicació de Times Arrow, de Martin Amis.

A banda dels seus reconeguts èxits professionals, es pot afirmar amb rotunditat que Nir Baram és un autor proper,  algú que estima profundament el seu país, una de les llums que indica que una nova consciència social pot ser possible en un món viciat per massa anys de cicles i d’actituds repetides al llarg del temps. Pertanyent a una nova generació que lluita per la igualtat i el reconeixement dels drets universals, es qüestiona la bondat i la maldat de l‘individu en les més extremes circumstàncies.

La seva pròxima novel·la és World Shadow, on es tracta el sistema capitalista. Us oferim una entrevista que reflecteix perfectament a l’autor i on les paraules sobren.

http://www.nirbaram.com/ 

En les teves obres es denota una forta crítica cap a la responsabilitat individual de les persones. L’exemple més flagrant és al teu llibre Les Bones persones, on es presenten a protagonistes que no es senten part del sistema però en canvi formen part activa, en detriment de milers de persones, i les accions es justifiquen per salvaguardar la seva pròpia supervivència: ha estat aquest el gran mal de la humanitat? anteposar el benefici individual als del col·lectiu? Donades les circumstàncies polítiques actuals dels països occidentals, on els polítics cada vegada van perdent més credibilitat, creus que canviarà aquesta mentalitat amb les noves generacions?

No estic segur. Però és possible. Crec que en molts casos que s’han donat règims brutals, al llarg de la història, s’observa la mateixa tendència en la majoria de la gent: adaptació, repressió, negació.
En Les Bones Persones no estem parlant de la supervivència, també es parla de seguir endavant, sobre la mobilitat social, etc. Hi ha diverses raons darrere de qualsevol acció presa pels éssers humans.

En una entrevista vas afirmar: “és un llibre no només per pensar en la Segona Guerra Mundial, sinó en aquests temps de capitalisme“. En molts països sembla haver un esgotament del sistema econòmic actual. De fet, en una entrevista vas comentar que el teu pròxim treball “parlarà de la globalització en els últims 30 anys“, i en l’argument s’explica com es pretén col·lapsar el capitalisme. Entreveus un món amb polítiques econòmiques més igualitàries?

La meva nova novel·la Món d’Ombra és bàsicament una novel·la sobre el capitalisme i la possibilitat d’interrompre la maquinària capitalista. Hi han tres parcel·les diferents que aborden aquesta maquinària del capitalisme global.
Els joves d’Israel no són gaire donats a llegir, així que em va sorprendre molt per la seva reacció cap a aquest llibre. Bàsicament, crec que una diferència interessant entre el règim totalitari i la societat capitalista “lliure” és que el capitalisme només vol els vostres talents i no li importa si hi creieu o no. Aquesta és la raó per la qual tantes persones serveixen al capitalisme, mentre que en les seves conviccions polítiques volen destruir-lo.

Dins de la literatura israeliana, creus que es podria dir que la teva producció s’engloba dins de la nova generació postmodernista, allunyada de l’anterior (Yehoshua, Oz …) on el “jo” era l’eix que feia funcionar la novel·la ?

Realment no veig una nova generació en la literatura israeliana. No perquè no hi hagin bons escriptors, que n’hi ha, sinó perquè realment no es pot parlar d’alguna cosa que unifiqui la literatura de nova generació.
Possiblement, es pot afirmar que aquesta generació no només es dedica a la “història d’Israel”, sinó que experimenta amb diferents gèneres literaris.
En el meu cas, sempre ho canvio tot d’una novel·la a l’altre, així que ni tan sols puc afirmar si la meva literatura és “postmoderna”…

Respecte a la situació entre jueus i palestins, creus que és possible un estat on convisquin sense conflictes les dues cultures?

No crec en viure en un gueto jueu. Vull viure en una societat en què diferents comunitats puguin estar juntes. És possible? No ho sé. Aquesta és una batalla política. Jo sempre procuro ser optimista sobre el futur d’Israel i que puguem crear aquí una veritable democràcia. Però el desafiament és molt gran. La societat israeliana està consumida per la por.

A Europa, últimament hi ha una onada de pensaments d’extrema dreta que van proliferant de manera molt perillosa, fins i tot a França es parla de l’emigració de jueus cap a Israel a causa d’això. A què creus que es deuen aquestes tendències extremistes i aquest antisemitisme en l’actualitat? Tornem al passat?

No sóc un expert en el tema. Però em preocupa molt. A Europa, veig molts grups que odien, que odien els musulmans, als treballadors estrangers, jueus que odien gitanos. Ho veig a Israel, també. Crec en la lluita contra el racisme sota qualsevol circumstància i moment.

Com veus les recents notícies que arriben des d’Espanya en relació a la decisió del govern a concedir la nacionalitat espanyola als sefardites?

Bé, part de la meva família va venir d’Espanya, la família Siton, una família espanyola molt antiga. Així que em replantejo el meu camí cap a la ciutadania (espanyola)… Però parlant més seriosament, molta gent a Israel està entusiasmada sobre aquesta possibilitat i crec que això diu alguna cosa sobre la nostra societat i també de la connexió que existeix amb Espanya…

3 thoughts on “Nir Baram i la bona gent

  1. Noemí
    16 juliol, 2014 at 18:41

    Gràcies Mozaika per aquesta entrevista!!

  2. 16 juliol, 2014 at 22:23

    Enhorabuena a los autores/entrevistadores os ha quedado genial, claro y conciso. Me ha gustado mucho!!! Saludos cordiales

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *