Mozaika obre les seves portes als veïns del barri


Por

El dia d’ahir, 25 de juliol de 2018, vàrem obrir les portes de Casa Adret als veïns del Call. Una setmana abans, diversos delegats i delegades de Mozaika van anar porta per porta, repartint invitacions per venir a conèixer el nostre projecte.

Aquesta activitat ha estat crucial per a tot nosaltres, ja que suposa posar en pràctica una de les nostres missions més preuades, integrar el projecte en el teixit social de la nostra ciutat, sense girar l’esquena als veïns. Existim per visibilitzar i compartir el patrimoni jueu.

El resultat ha estat molt revelador. A les deu del matí estàvem a l’oficina esperant que sonés el timbre. Teníem els nostres dubtes sobre l’efecte que podria haver causat la invitació. Al cap d’una estona, vam tenir la grata sorpresa de rebre als primers veïns. Dos representants de Plataforma per la Llengua, que té la seva oficina al carrer Sant Honorat. Des d’aquest moment, no va parar d’arribar gent. Entre els veïns vam conèixer a la Sra. Dolors, la qual ens va compartir una història increïble. Nascuda al Call a principis del segle XX, n’ha vist de tots colors. Ens va encantar sentir que ella mateixa es referia al barri com “el seu poble”. Amb 11 anys va ser testimoni directe dels bombardejos que va sofrir el Call durant la Guerra Civil. La placa commemorativa que avui trobem en la Plaça Manuel Ribé va ser fruit de la seva perseverança. També vam conèixer el Sr. Miquel, agent immobiliari retirat, que porta tota la seva vida vivint al carrer de Sant Domènec. La seva proximitat a la Plaça Sant Jaume li ha permès ser testimoni de tots els canvis polítics que ha sofert la ciutat en els últims setanta anys. Un altre veí, l’entusiasta Sr. Joan, ens explicava les històries del Bordell que va existir durant anys on avui es troba la Casa Adret. Històries que, sens dubte, compartirem amb tots vosaltres en un futur. Així, vàrem continuar tot el dia, escoltant, compartint, buscant formes de col·laborar tot plegats. Les seves preocupacions, les fem nostres. La gentrificació, el turisme massiu i la pèrdua d’identitat del barri posen en perill l’autenticitat i el caràcter particular que encara segueixen sostenint els mateixos veïns. Aquesta realitat es connecta amb una de les nostres missions, recuperar el Call per als barcelonins, jueus o no. Volem que els veïns de l’Eixample, de Sants, de Sant Antoni tornin a passejar pel Call, com solien fer-ho.

El resultat va ser extremadament positiu i encoratjador. Ens sentim acollits pels veïns, que veuen amb esperança i optimisme el nostre jove projecte. Queda molt treball per fer, no desistirem.

One thought on “Mozaika obre les seves portes als veïns del barri

  1. Sònia
    14 gener, 2019 at 18:25

    Bona tarda, em dic Sònia Crespo, treballo amb Barcelona Guide Bureau, i estic pensant d’organitzar una xerrada formativa sobre la comunitat jueva a Barcelona pels companys guies. Ho podria organitzar amb vosaltres? Teniu algú que faci aquest tipus de formació?

    Moltes gràcies

    Sònia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *