Les haggadot catalanes tornen a casa


Por

En un blog meu vaig fer fa un parell d’anys un article que s’anomenava “Les haggadot catalanes. Un tresor català desconegut“

jbdgacfi

Doncs resulta que aquell post va portar conseqüències. M’hi lamentava dient que era una llàstima que aquelles joies de la nostra història fossin totalment desconegudes pel gran públic i estiguessin escampades en museus d’arreu. Encara em lamentava més del fet que la peça més important i valuosa, la Haggadà de Sarajevo, després d’una trajectòria de pel·lícula i d’haver suportat de tot (guerres, saquejos, robatoris,…) ara estigués en una situació precària perquè el museu va tancar per falta de pressupost. La professora Ana Bejarano (professora d’hebreu a la Universitat de Barcelona) va llegir l’article i va començar a rumiar que calia fer-hi alguna cosa. Juntament amb altres persones va moure fils per tal que unes quantes d’aquestes haggadot catalanes medievals poguessin tornar temporalment a Barcelona en un exposició que es pot veure al MUHBA fins al juliol.

Tanmateix vaig pensar que calia aprofitar el fet històric que suposa que aquestes obres d’art tornessin “a casa” després de cinc segles. Al capdavall, una exposició s’acaba i tan sols un nombre limitat de persones poden accedir a veure-la.

unnamed

Així doncs, vam pensar en fer-ne un documental. I no un documental qualsevol sinó un de gran qualitat cinematogràfica, amb passatges teatralitzats que mostraran la vida al Call medieval, com es feia una haggadà,  la història i la llegenda, el significat de la festivitat de Pèssakh, etc… Així, el coneixement d’aquest patrimoni nostre arribarà a molta més gent de forma didàctica i alhora entretinguda. Li idea és que un cop fet es tradueixi al castellà, anglès i hebreu per tal de poder vendre’l  televisions internacionals. Oi que és un projecte engrescador?

Per a tirar endavant aquest projecte ens calen suports. Si cliqueu en aquest enllaç anireu a la pàgina web del crowdfunding que hem preparat i els obsequis que donem per les aportacions. Si us plau, si podeu col·laboreu amb aquest bonic projecte i ajudeu-nos a difondre aquesta campanya a través de les xarxes socials.

Aquí teniu uns videos promocionals del documental.

www.youtube.com/watch?v=rSmYgpQQ_nI

www.youtube.com/watch?v=xF4fEyLDLt4

www.youtube.com/watch?v=SxJ2bvH9Zs8

Hagadot Catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *