Jornada Europea de Cultura Jueva: Símbol del despertar de la cultura jueva a Europa.


Por

La Jornada Europea de la Cultura Jueva: Símbol del despertar de la cultura jueva a Europa.

Abans de la Segona Guerra Mundial, més de set milions de jueus vivien a Europa Central i Oriental. Les comunitats jueves van viure en aquest ampli territori de la Vella Europa durant segles, desenvolupant una cultura pròpia intensament relacionada amb la dels seus veïns. Els registres ens parlen de milers de ciutats i pobles amb població jueva, la qual cosa testifica l’establiment i ús d’espais comunitaris pròpiament jueus, com a cementiris, sinagogues, centres esportius, teatres, etc. Més de vuitanta anys després no queden ni rastre de molts d’aquells espais, resultat de l’anihilació soferta durant l’Holocaust, que va acabar reduint a cendres el patrimoni tangible i intangible d’aquells jueus europeus.

Fa gairebé vint anys, allà pel 1999, naixia una iniciativa per combatre l’oblit i dignificar el patrimoni jueu europeu, es tracta de la Jornada Europea de la Cultura Jueva, que aquest any celebra la seva 19ª edició. L’objectiu fonamental d’aquest esdeveniment d’abast europeu és posar en relleu la diversitat i la riquesa del judaisme al llarg de tot el continent, amb la ferma intenció de promoure el diàleg, el reconeixement i l’intercanvi a través de conferències, concerts, actuacions, visites guiades i altres activitats, que es desenvolupen simultàniament en tot el continent.

La Jornada és el reflex d’una veritable revolució en l’àmbit de la cultura, que per primera vegada posa al centre de l’atenció als ciutadans, les comunitats i el territori, al mateix temps que qualifica expressament al patrimoni cultural com a agent de desenvolupament sostenible, premisses que emergeixen de la Convenció de Faro. La Jornada pretén posar en pràctica els principis de la Convenció de Faro, posant l’accent en els aspectes importants del patrimoni pel que fa als drets humans i la democràcia. I és precisament el compromís amb aquests valors i la implicació de tot tipus d’agents culturals i socials en les diverses edicions els que han convertit a la Jornada en un referent a nivell Europeu.

L’èxit de la Jornada radica principalment en la participació i implicació d’un nombre cada vegada major d’agents locals, ajuntaments, entitats públiques i privades, professionals i col·lectius culturals coordinats per la AEPJ. Per exemple, l’any passat, més de 420 ciutats de 28 països europeus es van unir a les jornades, amb la participació de més de 179,000 persones.

La gran varietat i originalitat de les activitats programades constitueix un dels principals atractius del programa de la Jornada. A través de les visites guiades, conferències i exposicions, demostracions, degustacions, teatralizaciones, concerts, taules rodones i col·loquis i tallers familiars, el programa de la Jornada brinda a la ciutadania durant el mes de setembre una àmplia oferta cultural que ocorre simultàniament en més de 420 municipis al llarg d’Europa, la qual cosa fa d’aquest programa una cita ineludible al calendari cultural del mes de setembre.

Un dels valors que caracteritza la Jornada és la implicació i participació d’un gran nombre d’entitats, associacions i grups en l’organització de les mateixes: col·lectius culturals; de difusió i defensa del patrimoni natural i cultural; comunitats jueves, museus, institucions públiques, tot un seguit de col·lectius que aporten una visió pròpia, des del seu àmbit d’actuació i que aporten nous enfocaments i mirades al territori.

Aquesta 19ª edició les jornades a més cobra encara més sentit que mai per l’auge desmesurat de l’extrema dreta a Europa. Enfront d’aquesta seriosa amenaça, i en reacció a l’augment de l’antisemitisme, la EDJC es postula com a ferma defensora de la diversitat i la convivència. En aquest sentit, la promoció del patrimoni cultural jueu, com parteix integrant del patrimoni cultural europeu, nacional i local, és un factor clau per evitar que els estereotips antisemites i els prejudicis arrelin i augmentin la resiliència contra la intolerància.

19 anys de compromís amb la difusió del patrimoni cultural jueu europeu.

EDJC celebra aquest any la 19 edició, una campanya de posada en valor del patrimoni cultural, amb una trajectòria consolidada al territori europeu i amb una participació creixent d’agents locals i comarcals implicats en l’organització d’activitats i que s’ofereixen al públic durant el mes d’octubre.

En aquest sentit, es pretén donar continuïtat a la línia iniciada anys enrere per la AEPJ, això és, implicar també a les “Comunitats patrimonials”, en la promoció del patrimoni cultural en el continent europeu, en sintonia amb el Consell d’Europa i la ja esmentada Convenció de Faro del 2005, que advoca per una nova pràctica de gestió compartida del patrimoni, centrant-se ja no tant en els béns en si mateixos, sinó el potencial que té el patrimoni (material i immaterial) en el conjunt de la societat.

Objectiu 2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural

La EDJC se sumeixi als actes de celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, una iniciativa aprovada pel Parlament Europeu amb la qual es vol promocionar l’herència cultural europea, sensibilitzar sobre la història i els valors comuns apostant pel patrimoni com a recurs imprescindible per al nostre futur, pel seu valor educatiu i social i el seu considerable potencial econòmic.

La Jornada Europea de la Cultura Jueva: una iniciativa en constant creixement.

Com cada any, es tria un tema específic per vincular les diferents iniciatives que tindran lloc a Europa. Avui dia, Storytelling és una eina d’avantguarda en les estratègies de difusió del patrimoni històric, convertint aquesta iniciativa en una gran oportunitat per explorar diferents àrees del patrimoni europeu jueu tangible i intangible.

La tradició oral és, sens dubte, una constant en la història i la imaginació col·lectiva del poble jueu. Des de l’enfocament bíblic, passant per les històries folklòriques de la rica comunitat local, fins a les històries de les migracions contemporànies, les històries formen un món que demana i mereix ser explorat i descobert.

Avui, més d’un milió de jueus viuen a Europa. Són una part integral de l’Europa multicultural, participants actius en gairebé tots els aspectes de la vida cívica i pública dels seus països. Les contribucions jueves a les arts i les ciències continuen sense parar a Europa. No obstant això, la memòria del segle XX encara persisteix, la qual cosa augmenta la necessitat de tolerància contínua i enteniment mutu entre les comunitats jueves i els seus veïns.

L’any passat, més de 420 ciutats de 28 països europeus es van unir a la Jornada Europea de la Cultura Jueva, amb la participació de més de 179,000 persones. Aquest programa està coordinat per AEPJ, l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueus, amb la col·laboració de la Biblioteca Nacional d’Israel, i gràcies a les iniciatives i el treball dels municipis, les comunitats jueves, els museus i els centres culturals en tot Europa. Tota la informació sobre el dia es pot trobar al següent enllaç:

Dies europeus de cultura jueva

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *