El micvé de Besalú


Por

“Petjades que reviuen la història, petjades que ens marquen el camí cap a una recuperació de la memòria col·lectiva. Els calls viuen.”

(Mozaika, 2016)

Amb el mikvé de Besalú iniciem un projecte de documentació audiovisual que pretén recuperar la memòria dels calls de Catalunya, amb la ferma voluntat de perseverar el patrimoni jueu català desde el rigor i la honestetat.

El mikvé

El micvé de Besalí va ser descobert l’any 1964 pel senyor Esteve Arboix, propietari del terreny situat al damunt de la sala i que es troba en el mateix lloc on s’havia documentat la sinagoga de Besalú. El 2013, el conjunt de la sinagoga de Besalú va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Després de la inesperada troballa i de completar-ne l’excavació es va demanar assessorament al rabí Chilli de París, que hi va acudir acompanyat del rabí de Perpinyà, per tal de fer-ne la valoració. Els dos rabins van confirmar que la troballa, tenint en compte les seves mesures de capacitat d’aigua (40 saha), era un micvé.


[+] Llegir Los 36 peldaños de la mikve de Besalú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *